Alışveriş merkezlerinde, havaalanlarında veya güvenli geçiş noktası oluşturulan her ortamda termal kameralar vardır. Özellikle pandemi döneminde hasta insanları tespit etmek maksadıyla kullanımı artan bu termal kameralar bize temas etmeden vücut sıcaklığımızı nasıl algılarlar hiç merak ettiniz mi?
Elektromanyetik dalgalar, yüklü parçacıkların ivmeli hareketi sonucu ortaya çıkan, elektrik ve manyetik alana dik doğrultuda yayılan ve bu yayılma için ortama ihtiyaç duymayan dalgalar bütünüdür. Bu dalgalar, gözümüzün algıladığı ve algılayamadığı bir çok frekansta ışıma yaparlar. Buna göre; gama ışınları, X ışınları, UV ışınları, görünür bölge ışınları, kızılötesi ışınlar (infrared (IR)), mikro dalgalar, radyo dalgaları şeklinde düşük frekanstan yüksek frekansa doğru sıralanırlar.
Termal görüntüleme yöntemleri birçok alanda ihtiyaç duyulan bir sisteme sahiptir. Söz konusu kamera ile gözle görülmeyen IR enerjiyi (ısıyı) esas alan ve görüntünün genel yapısını IR enerjiye göre belirleyen ölçümler yapılır. Buna göre, termal kamera ile yapılan ölçümlerde renkler ve şekiller kameranın yapısına uygun şekilde görüntülenir. Termal kameraların en sık kullanıldığı alan olarak gece görüş sistemleri örnek gösterilebilir. Gece görüş sistemlerin etkin bir görüntüleme için termal kameraların desteği son derece önemlidir. Bunun yanı sıra askeri alanda yapılan işlemler ve gözlemler için de termal kamera kullanımı oldukça yaygındır. Günümüzde geniş yer kaplayan termal kamera sistemleri kolay ve etkin bir izlenme sunarak pek çok alana özel çözümler üretir.
Termal enerji, 0 Kelvin (-273°C) üzerindeki sıcaklığa sahip bütün maddeler tarafından yayılma yapar bu yüzden termal enerji maddelerin sıcaklığına bağlı olarak değişebilir. Kızılötesi ya da infrared olarak adlandırılan ışınlar da termal enerji sayesinde açığa çıkar ve böylece termal kameraların algı mekanizmasını harekete geçirirler. Peki termal kameralar kızılötesi ışınları nasıl fark ederler?
Termal kameralar cisimlerin yaydığı termal enerjiyi (ısıyı), içerisindeki ızgara şeklinde tasarlanmış piksel dedektörleri sayesinde algılar ve elektronik görüntülere dönüştürürler. Aslında bu durum günlük hayatta çok sıklıkla kullandığımız akıllı telefonlarımızın kameralarında da mevcuttur. Aradaki fark ise, akıllı telefon kameraları çevreden aldığı görünür bölge ışınlarını dijital görüntülere çevirir; fakat termal kameralar görünmeyen bölgede bulunan kızılötesi ışınları dijital görüntülere çevirerek bir ısı haritası ortaya çıkarır.
Genel itibariyle termal kameralar bir nesne üzerinden gelen kızılötesi enerjiyi, mercek tarafından kamera içindeki kızılötesi dedektör üzerine düşürür. Bu dedektör resmin işlenmesi için bilgileri dijital sensörlere gönderir. Bunların sonucunda bilgiler görünebilen dijital bir resme dönüştürülerek termal kameradaki ekranda gösterilir.
Gece görüş kameraları, ısıya güdümlü füzeler, binalardaki ısı yalıtımı, çatı nem denetlemeleri, topluma açık alanda ateşli hastalıkların belirlenmesi gibi birbirinden farklı alanlarda kullanımı yaygın olan bu kameralar, giderek gelişen teknoloji sayesinde artık toplum sağlığı ve güvenliği açısından tehdit oluşturabilecek unsurlara karşı kullanılmaya başlandı. Özellikle geçtiğimiz on iki yıl içerisinde görülen domuz gribi ve son iki yıldır dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsü gibi hastalıkların teşhisinde de oldukça önemli rol oynamaktadırlar. Yakın gelecekte daha da geliştirilecek olan bu kameraları daha sık görmeye başlayabiliriz.
Termal Kamera Kullanım Alanları
Termal kameralar insan gözünün göremeyeceği pek çok alanda sıklıkla kullanılan yardımcı bir üründür. Özellikle gözle bakıldığında fark edilemeyen rahatsızlık ve sorunların tespiti için termal kameralar kullanılır. Bu kamera türü sayesinde gözle görünemeyen büyük sorunları fark edebilir ve önceden işlem yapabilirsiniz.Derin boyutlu bilgi ve sonuçların elde edilmesini sağlayan termal kameralar günlük kullanımda geniş bir yer kaplar. Düzenli olarak takip gerektiren tesisler için termal kameralar ayrı bir önem taşır. Bu kamera türü ile pek çok alanda takip ve görüntüleme işlemi yapılabilir.