Üzüntüden Ölmek (Kırık Kalp Sendromu)

0 100

Daha önce hiç duydunuz mu? İnsanlar aşırı üzüntüden, kalp kırıklığından ölebiliyormuş. Bu durumun adına da kırık kalp sendromu deniliyor tıpta. “Üzüntüden ölmek” teriminin genelde filmlerde, dizilerde veya bizlere anlatılan masallarda olduğunu sanırdık. Ancak insanlar da aşırı üzüntüden ölebiliyormuş. Aşırı üzüntüden ölme durumu yani kırık kalp sendromu, genel olarak kişinin aşırı stresli ya da çok yoğun duygusal anlar yaşamasından kaynaklanan bir durum.

Uzmanlar, günümüzde ‘Kırık Kalp Sendromu’ olarak bilinen rahatsızlığın çok yaygın olduğunu ortaya çıkardı. Psikiyatrist Dr. Matthew Lorber’a göre; ‘Takotsubo Kardiyomiyopati’ olarak da bilinen Kırık Kalp Sendromu, sevdiğin birini kaybetmek gibi ani ve yoğun strese maruz kalınca ortaya çıkıyor.

Kırık kalp sendromu için tetikleyici durumlar: Uzun süreli stres zamanları, sevilen birinin ölümü, iş kaybı gibi büyük yaşam değişiklikleri, bir ilişkinin sonu, astım krizi, ameliyat veya araba kazası gibi fiziksel stres etkeni, deprem ve kasırga gibi doğal afetlerdir

Kırık Kalp Sendromu; genelde üzücü olan şok edici haberlerden kaynaklı olarak kan dolaşımına pompalanan yoğun stres hormonu ve kalbin bu hormonları pompalamasıyla oluşuyor. Örnekler arasında sadece yakınını kaybetme durumu değil aynı zamanda işten kovulma, boşanma vb. sebepler de bulunuyor.

Örneğin; ilk defa bebeği olacak bir babaya bu haberi verdiğinizde de aynı tepkiyi gösterebilir. Stres hormonları kalbe ulaştığı zaman; sol ventrikülün geçici olarak zayıflamasına neden olur ve bu da kalbin çalışma kapasitesini sınırlar. Yani, kalp geçici olarak donar ve dolaşım sorunlarına neden olur.Hastalığa yakalanmanızı etkileyecek bazı faktörler olsa da sağlıklı her bireyin Kırık Kalp Sendromuna yakalanma riski var.

Fakat %90 oranında kadınlarda görülen bu hastalığa, özellikle mental veya nörolojik sağlık sorunları olan bireylerde rastlanılıyor. 50 yaşındaki bireyler de hastalığa rastlanma oranı yüksek olan bireyler arasında. Fakat şaşırtıcı bir şekilde, kalp hastalığı Kırık Kalp Sendromunu etkilemiyor.

Bu durum çoğu vakalarda tedavi edilebilir. Önemli olan nokta ise kendimizi ilk belirtilere semptomlara karşı hazırlamak.

Genellikle kalp krizini taklit eden strese bağlı kardiyomiyopati; göğüs ağrısı, nefes darlığı, düşük tansiyon, bulantı, baş dönmesi, bayılma veya düzensiz kalp atışı ile ortaya çıkıyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.