Yaratıcı Eserler Serisi: Karayip Korsanları

0 70
  1. Karayip Korsanları Filmi Kimin Fikriydi ve Nasıl Ortaya Çıktı? Jack Sparrow’un Gerçek Hikâyesi ve Merak Edilenler
    1. 1 Karayip Korsanları: Film Konusu Ne? Nerede ve Nasıl Çekildi?
      1. 2 Filme Harcanan Maliyet Ne Kadardı? Film Serileri ve Konular
  2. Oyuncu Kadrosu

Karayip Korsanları Filmi Kimin Fikriydi ve Nasıl Ortaya Çıktı? Jack Sparrow’un Gerçek Hikâyesi ve Merak Edilenler

Sinema sektörünün sevilen yapımları arasında yer alan Karayip Korsanları’nın nasıl ortaya çıktığını hiç düşündünüz mü? Karayip Korsanları serisinin sevilen karakteri Jack Sparrow’un oluşturulmasına ilham kaynağı olan İngiliz korsan Jack Ward’un gerçek hikayesini sizler için titizlikle araştırdık.

Jack Sparrow karakterinin oluşturulma aşamasında İngiliz korsan Jack Ward’dan ilham alınmıştır. İngiltere’de doğan ve korsanlık yapan Jack Ward, Osmanlı himayesine girerek Müslüman olmuştu ve Yusuf Reis adını almıştı. İlk filmi 2003 yılında çekilen Karayip Korsanları serisi, geniş bir hayran kitlesine ulaşmıştı. Tabiki bunun nedeni Johnny Deep’in canlandırdığı Jack Sparrow karakterinin sevilmesiydi. Jack Ward 1553 yılında Güneydoğu İngiltere’deki doğmuş, kıyı bölgelerde yaşayan pek çok insan gibi geçimini balıkçılık yaparak sağladı. İspanyol Armadası, İngiltere’yi işgal etmeyi başaramadı. Dönemin İngiltere Kraliçesi olan I. Elizabeth, İspanyol gemilerini yağmalamaları için halktan insanlara izin veriyordu. Jack Ward da bu işe girmişti. Savaş bitmesine rağmen gemi yağmalama işi bitmedi. Bunu yapanlar korsan olarak kabul edildiler, çünkü artık devlet iznine sahip değillerdi.

kryp-korsanlari-0

Jack Ward ve arkadaşları küçük bir gemi ile büyük bir Fransız gemisini ele geçirdi. Daha sonra adamları tarafından kaptan seçilen Ward ve mürettebatı, Katolik gemilerini yağmalamak üzere Akdeniz’e yelken açtı. Önce Cezayir’e gittiler, ancak burada mürettebatından birkaç kişi esir düştü. Çünkü Cezayir aylar önce başka bir İngiliz denizci Richard Giffard saldırıya uğramıştı. Daha sonra Jack Ward ve mürettebatı Fas’a yelken açtı. Bu dönemde Ward’ın mürettebatına yeni adamlar katılmaktaydı.

1605 yılında Tunus, Osmanlı dayısı olarka bilinen Kara Osman tarafındna yönetiliyordu. Güçlü bir korsan loncasını idare eden Kara Osman, Akdeniz’deki ticaret gemilerine adeta korku salıyordu. O dönemde dişsiz ve uzun saçlı olan Ward ve mürettebatı yeniçerilerle karşılaşmak istemiyordu. Kara Osman, yağmaladıkları her ganimetten pay almak karşılığında Tunus’ta yaşamalarına ve burada korsanlık yapmalarına izin verdi.

Jack Ward ve adamları Tunus’ta geçirdikleri ilk yıllarda çok fazla gemi yağmaladı. Ward’ın başarısını gören Kara Osman, ona Tunus’ta geniş bir arazi hediye etti. Burada aslında korsandan çok soylu bir kişi olarak anılıyordu. 1607 yılında Ward, Osmanlı kıyılarında gezinirken çok büyük bir yük taşıyan bir ticaret gemisi gördü. Kolaylıkla bu ticaret gemisini yağmaladı ve köle olarak aldığı insanları Tunus’ta sattı. Son yaptığı bu yağma onun büyük bir yükseliş yaşanmasına neden oldu.

karayip-korsanlari-6

Oldukça zengin olan Ward, daha sonra gemisini bir savaş makinesine dönüştürdü. Ancak geminin bu hali denizde seyretmeye elverişli değildi. Yapılan değişiklikler geminin güvertesini zayıflatmıştı. Ward ilk çıktığı yolculukta bir fırtınaya yakalandı ve gemi battı. Ancak batan tek şey gemi değildi. Gemiyle birlikte Ward’ın şöhreti de battı. 1610 yılında Ward ve adamları, Kara Osman’ın himayesi altına girdiler ve Müslüman oldular. Ayrıca Yusuf Reis adını alan Ward, İtalyan bir kadınla evlendi. Ancak buna rağmen İngiltere’deki karısına para göndermeye devam etti. Ward’ı Tunus’ta gören İngiliz bir denizci onu “Saçları çok kısa ve sakallıydı. Çok az konuşuyor ve neredeyse her zaman küfür ediyordu. Sabahtan akşama kadar sarhoştu.” sözlerini kullanarak anlatmıştı.

Sonunda ise Ward, büyük bir korsan filosunu komuta ederek Akdeniz gemilerine saldırmaya devam etti. 1612’den sonra korsanlık yapmayı bıraktı ve daha genç korsanlara topçuluk ve navigasyon öğretmeye başladı. Ayrıca korsanlık yaptığı yıllarda çok büyük paralar kazandı. 1622 yılında vebadan ölünceye kadar zengin ve rahat bir adam olarak yaşadı.

Karayip Korsanları: Film Konusu Ne? Nerede ve Nasıl Çekildi?

Karayip Korsanları Amerika kıtasında yer alan Karayiplere bağlı St. Vincent bölgesindeki Wallilabou Bay adasında çekilmiştir. Adanın belirli yerleri rüzgar almadığı için büyük bir set platosu kurulmuştur.

Filme Harcanan Maliyet ve Hasılat Ne Kadardı?

Serinin ilk filmi (2003) Siyah İnci’nin Laneti ‘nin bütçesi 140 milyon dolardı.

Serinin ikinci filmi (2006) Ölü Adam’ın Sandığı bütçesi 225 milyon dolardı. 

Serinin üçüncü filmi Dünya’nın Sonu (2007) yaklaşık 300 milyon dolar bütçe harcandı.

Serinin son filmine (Gizemli Denizlerde) 410,6 milyon dolar bütçe harcandı.

Dört “Karayip Korsanları” filmi, toplamda 3,68 milyon dolar gişe hasılatı elde etti. İkinci, üçüncü ve dördüncü filmler, tüm zamanların ilk 10’u listesinde kendilerine yer buldu.

Film Serileri ve Konular

  1. Siyah İnci’nin Laneti
  2. Ölü Adam’ın Sandığı
  3. Dünya’nın Sonu
  4. Gizemli Denizlerde
  5. Salazar’ın İntikamı

Siyah İnci’nin Laneti

Serinin ilk filminde Jamaika valisinin kızı olan Elizabeth Swann lanetlenmiş Kaptan Hector Barbossa ve mürettebatı tarafından kaçırılır. Elizabeth’de mürettebatın ihtiyacı olan son Aztek altını vardır. Elizabeth Swann’a aşık olan genç Will Turner kendisini kaptanı olduğu gemiden atan Barbossa’dan intikam almak isteyen fakat burada yakalanıp hapse düşen kaptan Jack’i kaçırır ve güzel Elizabeth’i kurtarmaya gider.

Ölü Adam’ın Sandığı

Kaptan Jack Sparrrow’un, Uçan Hollandalı’nın kaptanı Davy Jones’a kan borcu olduğu konusunda kendisine bir hatırlatma yapılır. Davy Jones, cehennemden çıkma mürettebatı ile bir hayalet geminin kaptanıdır. Jack, borcunu temizlemezse, Davy’nin kölesi olarak kalmaya mahkum olacaktır. Jack Sparrow’un içinden çıkamayacağı durum pek görülmediği üzere illa ki bir yol bulacaktır. Ölü Adamın Sandığı’na sahip olan kişinin Davy Jones’un da kontrol edebileceğini fark edince durum karmaşıklaşacaktır.

ölüadamin-sandigi

Dünya’nın Sonu

Kaptan Jack Sparrow’u Davy Jones’un sandığındaki tuzaktan kurtarıp, özgürlüğüne kavuşturmaya kararlı olan Will Turner ile Elizabeth Swann, çaresiz kalır ve Kaptan Barbossa ile ittifak yapar. Doğu Hindistan Ticaret Şirketi’nin kontrolü altında olan Davy Jones’un ürkütücü görünümlü hayalet gemisi The Flying Dutchman, dünyanın bütün denizlerini kasıp kavurmaktadır. İhanet, vefasızlık ve dönekliğin kol gezdiği vahşi denizlerde yelken açan korsanlarımızın yolu egzotik Singapur’a düşer. Burada sevimli ve kurnaz Çinli korsan Sao Feng ile kafa kafaya gelirler. Dünyanın sonu tabir edilen Uzakdoğu okyanuslarındaki nihai savaşta terazinin dengeleri ortadadır. Korsanların her biri sadece kendi hayatı ve kaderi için taraf olmakla kalmayacak; aynı zamanda özgürlük sevdalısı korsan yaşam tarzının geleceğini kurtarma mücadelesi verecektir.

karayip-korsanlari-dunyanin-sonu

Gizemli Denizlerde

Gençlik Çeşmesi’nin bulunması için İngiltere Kralı’na hizmet etmeyi reddeden Sparrow, kentte kendi adıyla gemisine mürettebat toplayan sahte bir kaptanın olduğunu öğrenir. Yeni bölümde Jack sparrow geçmişte tanıdığı bir bayanla karşılaşıyor ve daha sonra bu bayanın Kara Sakal Ian McShane’in kızı olduğunu oğreniyor. Kızı da babası gibi, Jack Sparrow’u ölümsüzlüğün çeşmesini bulmaktadır için durmak bilmeyen maceralara sürüklüyor.  Kaptan Jack Sparrow (Johnny Depp) tehlikeli sulardaki bol aksiyonlu macerasına dördüncü film ile geri dönüyor.

Salazar’ın İntikamı

Jack Sparrow, tehlikeli sularda yolculuğuna devam ederken kötü rüzgarların yaklaştığını hisseder. Kaptan Salazar ve yönetiminde bulunan korkutucu olduğu kadar tehlikeli olan hayalet korsanlar denizlerdeki bütün korsanları öldürür. hayatta kalmak için tek umudu efsanevi Poseidon Asası’nı bulmaktır.

salazarin-intikami

Oyuncu Kadrosu

  • Johnny Depp – Kaptan Jack Sparrow
  • Orlando Bloom – Will Turner
  • Keira Knightley – Elizabeth Swann
  • Geoffrey Rush – Kaptan Hector Barbossa
  • Chow Yun-Fat – Sao Feng
  • Jack Davenport- James Norrington

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.