En doğru ders çalışma teknikleri nelerdir? Zamanı nasıl verimli kullanırız? Hayatın en önemli unsuru zamandır. Her işte vaktimizi doğru ve verimli kullanmamız gerekiyor. Herhangi bir sorumluluğumuzun üstünde ne kadar zaman harcadığımız ve en iyi şekilde yapabilmemiz çok önemlidir. Hal böyleyken ders çalışmamızı kolaylaştıracak, zamanımızı doğru kullanmamızı sağlayacak ve verimliliğimizi arttıracak püf noktaları ortaya çıkıyor.
Bu dönem daha verimli ders çalışmak için hangi adımlara dikkat etmeliyiz? veya Nasıl daha verimli ders çalışabiliriz? soruları için birkaç teknik vereceğiz. Verimli ders çalışma tekniklerine geçmeden önce verimliliğin ne olduğunu öğrenelim. 🙂
Ders Verimliliği Nedir?
Belli bir amacımızın olduğu, zamanımızı daha doğru bir şekilde kullanabildiğimiz ve amacımızın dışında kalan etkenler ile ilgilenmediğimiz çalışma zamanına ders verimliliği denir.
Verimli Ders Çalışma Teknikleri Nelerdir?Çalıştığımız dersi kullandığımız teknikler sayesinde kolayca anlarken, yaptığımız yanlışlardan dolayı zorluk çekeriz. Size vereceğimiz verimli ders çalışma teknikleri sayesinde ders çalışırken zorlanmayıp, zamanı daha doğru kullanabilirsiniz. Peki ders çalışırken bizlere kolaylık sağlayacak teknikler nelerdir?
Ders Çalışırken Verimlilik Arttıracak 10 Teknik
• Kendini Tanımak
Bir işe başlamadan önce kendimizi tanımamız gerekir. Verimli ders çalışma tekniklerinin ilk maddesi de kendimizi tanımaktır. Peki, ders çalışmak için kendimizi nasıl tanımamız gerekiyor? Elbette öğrenme stilimizi bularak başlıyoruz bu yolculuğa. Daha sonrasında ise konsantrasyon seviyemiz ve zeka türümüzü öğrenmek geliyor. Bu 3 unsuru öğrendiğimizde hangi derse nasıl çalışmamız gerektiğini öğrenip, doğru yöntemler sayesinde daha kalıcı bir şekilde ders çalışmış oluruz.
• Hedef Belirlemek
Başarıya ulaşabilmek için hedeflerin açık ve net bir şekilde belirlenmesi gerekiyor. Ders çalışırken motivasyon için de önem taşıyan hedef belirleme, konsantrasyonunuzu arttıracağı gibi sizi ders çalışmaya teşvik eder.
• Verimi Düşüren Etkenleri Kaldırmak
Ders çalışmaya başlamadan önce dikkatimizi bozabilecek unsurları kaldırmamız gerekiyor. Çalışacağınız ders ile alakası olmayan, fazladan bulunan eşyaları ve bilgisayar veya cep telefonu kaldırılmalı.
• Plan Yapmak
Günlük, haftalık ve dönemlik planlar işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Herhangi bir konunun hangi tarihte biteceğini belirlemek işinizi kolaylaştırmak ile kalmayacak sizi hedefinize bir adım daha yakınlaştıracaktır. Planınıza sadık kalma ve gün sonunda hedefinize ulaştığınızı görmek sizi motive edecektir.
• Zamanı Verimli Kullanmak
Verimliliğin en önemli unsuru zaman yönetimidir. Zaman yönetimi için birçok teknik bulunuyor. Sizlere uygun olanını bulup zamanınızı verimli kullanmanız sadece okul hayatında değil, hobileriniz için veya sosyal hayatınız içinde faydalı olacaktır.
• Dikkatinizi Ayakta (Uyanık) Tutmak
Dikkat her an dağılabilir. Bu yüzden çalıştığınız ortamı dikkatinizi toparlayacak materyaller ile donatabilirisiniz. Örneğin; duvarınıza ya da çalışma masanıza hedeflerinizi kağıtlara yazın ve asın, çalıştığınız konunun önemli yerlerini post-it üzerine yazıp yapıştırabilirsiniz.
• Düzenli Tekrar Yapmak
Ders çalışmanın en çok atlanan unsuru olan tekrar, verimli ders çalışmanın en büyük yardımcısıdır. O gün gördüğünüz veya çalıştığınız dersleri günlük olarak tekrar etmeniz hafızanızda kalıcılığını arttıracaktır.
• Not Tutmak
Öğrendiklerimizin kalıcılığını arttırmak için not almak ciddi bir önem taşıyor. Bir deftere veya kağıda kendi cümlelerimiz ile özet çıkarıp, not tutmak ders çalışırken verimliliği arttırıyor.
• Açken veya Yemekten Hemen Sonra Ders Çalışmayın
Verimliliğinizin artması için yemek yedikten 40-45 dakika sonra ders çalışmaya başlamak daha etkili olacaktır. Aksi taktirde verimliliğinizin düşme ihtimali çok yüksek.
• Mola Vermek
Aralıksız 2-3 saat ders çalışmak bir süre verim almanıza engel olur. Kısa molalar vermek, kahve içmek, mola vakti kadar hobiniz ile ilgilenmek veya birkaç sayfa kitap okumak verimliliğinizi arttıracaktır.
Unutmayın, kendinize inandığınız sürece yaptığınız her şeyden daha fazla odaklanır, daha fazla verim alırsınız.
“Sen zafere inanırsan, zafer de sana inanır.” sözü ile bitirelim 🙂