Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanlığı Nedir? Ne İş Yapar?

0 89

Siber güvenlik uzmanlığı nedir? Eğitimi nasıl alınır? Günümüzde nasıl değerlendirilen bir meslektir? Siber güvenlik uzmanı bilgisayar teknolojileri ile iş yapmaktadır. Bilgisayar teknolojileri günümüzde hızla gelişmektedir. Siber güvenlik uzmanı nedir, ne iş yapar, nasıl olunur, maaşı ne kadardır, şartları ve iş imkanları nasıldır detayları ile aktardık.

Dijital bir çağda olduğumuz için Siber güvenlik uzmanlığı son dönemlerde yükselen mesleklerden biri. Siber güvenlik uzmanları bilgi teknolojileri alanında gerçekleşmesi mümkün olan saldırılara karşılık uygulamalar, algoritmalar, çeşitli yazılımlar kullanır ve bu uygulamaları da güvenliği sağlamak amacıyla sürekli olarak günceller. Özel ya da birçok farklı kamu kuruluşu kapsamında, bilgisayar sistemlerinin güvenliğini tehdit eden ve bunların donanımlarını, güvenliklerini iyileştiren kişiler siber güvenlik uzmanlarıdır. Saldırılara karşılık vermek sebebiyle güvenlik açıklarını belirler. Bu konuda inceleme yapar. Çeşitli testler ve incelemeler sonucunda da güvenlik açıklarını kapatır. Algoritma çözümleme ve yenileme işlemini geliştirirler. Kişi veya kuruluşun ağ sistemindeki saldırı zaaflarını belirler ve sıkı önlem alırlar. Modern dünyada her şeyin korunma ihtiyacı vardır. Siber güvenlik uzmanlığı bu yüzden günümüzde rövanşta olan bir meslek grubudur.

siber güvenlik

Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanı Olmak İçin Gerekenler

Üniversitelerin 4 yıllık bilgisayar, elektrik elektronik mühendisliği ve benzeri bölümlerden mezun olmak gerekir. Bilgisayardaki ingilizce terimleri bilmekte çok önemlidir. Özellikle birçok farklı yazılım program dilini bilmek gerekmektedir. (HTML, ASP, PHP, Java, CSS v.b.) Teknik lise ve Endüstri Meslek Liselerinde bilişim branşlarından mezun olanlar, sınav puanı ve kontenjan durumuna göre üniversiteye yerleşirken öncelik hakkı kazanır. Kişinin matematiksel zekâsı güçlü olmalıdır. Siber güvenlik uzmanı olmak ve farklı şirketlerde çalışabilmek için mutlaka yukarıdaki kriterlerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Python gibi programlama dillerini, Linux komutlarını bilmeleri gerekir.

Bazı Siber Saldırı Türleri

Malware – Kötü Amaçlı Yazılım

Dijital dünyanın en yaygın siber saldırı aracı olan malware, virüs, Truva atı ve solucan gibi zararlı yazılımları tanımlamak için kullanılıyor. Kötü niyetli kişilere erişim izni vererek uzaktan kontrol imkânı tanıayabiliyor. Başta bilgisayarlar olmak üzere farklı teknolojik cihazlara sızdırılabilen malware çeşitleri, cihazları ve sistemleri çalışmaz hale getirebiliyor.

DDoS ve DoS

Açılımları Distributed Denial of Services ve Denial of Services olan DDoS ve DoS, son yıllarda gelişen güvenlik önlemleri nedeniyle etki açısından azalmış olsa da diğerleri kadar tehlikeli. Çevrimiçi servislere, internet sitelerine çoklu talep göndererek çevrimiçi servislerin veya internet sitelerinin çökmesine yol açıyor.

Passwords Attack – Şifre Saldırısı

Şifreleri çözerek kişisel veya kurumsal hesaplara zarar verebilen Passwords Attack, birbirinden farklı yöntemler ile gerçekleştiriliyor. Bunlardan en bilineni, zararlı yazılımlar tarafından arka arkaya farklı şifre kombinasyonları girerek mevcut/kolay şifrenin bulunmasıdır. Bu saldırıyı önlemenin yollarından biri de iki faktörlü kimlik doğrulama çözümü ile erişimlerin daha güvenli hale getirilmesidir.

SQL Injection

Veri tabanlarının çoğu SQL ile yazılmış kodlarla uyumlu olacak şekilde geliştiriliyor. Kullanıcılarından veri alan web siteleri de bu verileri SQL veri tabanlarına gönderiyor. SQL güvenlik açıklarından faydalanan kötü amaçlı kişiler de böylece kullanıcıların bilgilerine ulaşmış oluyorlar.

İş imkanları nasıldır?

Özellikle son yıllarda teknoloji kullanımı yaygın olduğu ve güvenlik ihtiyacı arttığı için oldukça revanştadır. Bu alanda çalışmak isteyenler siber istihbarat, işletim sistemleri güvenliği, ağ güvenliği, uç nokta güvenliği, mobil sistem güvenliği uzmanı olarak istihdam edilmektedirler.

siber güvenlik-z

İyi Bir Siber Güvenlik Uzmanı Olmak İçin Nasıl Bir Yol İzlenmelidir?

İyi bir siber güvenlik uzmanı her zaman sorgulayan, araştıran, meraklı biri olmalı ve pek çok işi aynı anda yapabilme becerisine sahip olmalıdır. Önemli güvelik programlarını ustaca kullanmalı ve hızlı olmalıdır. En bilindik güvenlik programlarını farklı dillerde de kullanabilmelidir. Her zaman olası problemlere karşı dikkatli olmalıdır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.