Dijital Evren: Metaverse

0 75

Dijital Dünya Nedir? NFT Nedir? Dijital Dünya’nın Detayları ve Bilinmeyenler

Son günlerde sıklıkla gündeme gelen “metaverse” hem Türkiye hem de dünyada büyük yankı uyandırdı. Dijital evren adını verdiğimiz metaverse, kısaca anlatacak olursak sanal ve kurgusal evrendir. İnternette yapabildiğiniz her seyin tek bir alanda toplanmasıdır. Şuan kullanmış olduğumuz teknolojilerin ileri bir boyutudur. Sosyalleşmek, oyun oynamak, alışveriş yapmak ve daha niceleri mümkündür. 

Öncelikle kendinize dijital bir cüzdan oluşturmanız gerekiyor. Sonrasında sanal arazi satan firmaları araştırıp, araziyi satan platform üzerindeki coinler ile ya da sanal cüzdan üzerinden Metaverse’ün yerel para birimi kripto para ile arsanızı satın alabilirsiniz.  Geçmiş ve gelecek boyutunda gezinmeyi sağlar. Oyunlarda bu tip teknolojiler kullanılır ancak metaverse olayı sanal kurgusal dunyada yeni bir profil oluşturup sizi temsil eder.

Dijital sektörün %33 ü metaverse kaymış bulunmakta. Reklamcılık sektörünün %37’si,  müzik sektörünün %31’i , perakende sektörünün %17’si ve eğitim sektörünün %5’i günümüzde  Amerika’da metaverse dünyasını kullanmakta. Blokzinciri ve kripto paraların kullanım sıklığının artması, merkeziyetsiz yapıların güç kazanması insanlara ödemeler için bankalara ihtiyaç olmayan merkeziyetsiz bir evren için daha çok cesaret verdi. Dijital varlıklar kripto paralar ve merkeziyetsiz yapılar tarihte olmadığı kadar güç kazandı.

Meta evrenlerde harcanan para kripto paradır. Arazilerin, çeşitli kıyafetlerin, evlerin alındığı bir sistemdir. Metaverslerin kendi içerisinde  yarattığı güven, doğruluk ve kazanç ekosistemine göre arazi alınır. Sadece oyun veya eğlence için veya satış için kullanıldığını zannediyorsanız yanılıyorsunuz.  Tarihten mitolojiye, mitolojiden dil bilimine kadar birçok alanda eğitim içinde kullanılabilir metaverse. Bir çok mağaza kurulabilir, eğitim alanları, eğlence yerleri çeşitli yerler oluşturulabilir. Ayrıca başka bir ülkede yaşayan çok yakın bir arkadaşınızla görüntülü görüşme gerçekleştirebiliyorsunuz. Metaverse evreni, görüşmeyi avatarlar aracılığıyla yüz yüze yapmayı, sadece konuşmakla kalmayıp arkadaşınızla sinemaya gitmeyi ya da farklı aktiviteler yapmayı mümkün kılıyor.  

metaverse-bitcoin

   

Metaverse’e yatırım yapan sektörler arasında yarı iletken çip, Oyun, 3D modelleme-yazılım, siber güvenlik ve AR/VR ekipmanları yer alıyor.  Gerçeğe dayalı olan metaverse’in, önceden oluşturulmuş sanal dünyalardaki avatarların aksine kullanıcıların gerçek fiziksel çevrelerini dijitalleştirerek, birbirleriyle gerçek insan görüntüleriyle iletişime girebilmelerine imkan sağlayacağı kaydediliyor. Bu dijital evrende son dönemlerde çok kazandıran nft yapımı da çok popüler oldu.  

Dijital Dünya ve Nft

En basit tabirle NFT’ler dijital sanat eserlerini ve koleksiyon ürünlerini tescil edebilir ve satılabilir hale getiren dijital sertifakadır.    Özellikle son zamanlarda NFT yapıp yüksek paralara satan insanları görüyoruz. Peki bu insanlara kim neden para veriyor bunu hiç düşündünüz mü? Sistem eğer yapılan NFT orijinal ise bunu doğruluyor ve bunu alan insanlar ilerde metaverse dünyasında kazanç sağlayabileceğini düşünerek satın alıyor. NFT’leri değerli kılan önemli faktörler; benzeri olmayan bilgiler bulundurmaları, koleksiyon değeri yüksek olması, sahte ürünlerin yapımının ve çoğaltımının önüne geçilmesi, dijital eserin orijinal olup olmadığını sistemin kolayca  belirlemesidir. NFT’ler, bitcoin ve ethereum gibi kripto paraları destekleyen veritabanı olan blok zinciri (blockchain) teknoloji sistemini kullanır.  NFT’ler kesinlikle değiştirilemez ve her biri ayrı ayrı eşsiz özellikler barındırır. Tıpkı parmak izi gibi NFT’lerde farklı ve eşsizdir. 

Günümüzde Bazı Popüler Metaverse Oyunları

1. Axie Infinity (AXS)

axie-098

Oyuncuların sahip olduğu ve işlettiği blokchain tabanlı bir savaş oyunudur. AXS, oyuncuların Axies olarak bilinen ve çeşitli biçimler alabilen token tabanlı olan yaratıkları toplamasına, yükseltmesine, savaştırmasına ve takas etmesine olanak tanımaktadır. Pokemon’dan ilham alınmıştır.

2. Decentraland (MANA)

Decentraland-00

Decentraland, 3 boyutlu metaverse platformudur. Ethereum ağı üzerinde çalışan Decentraland’de kullanıcılar NFT şeklinde sanal mülk alabilir, satabilir ya da LAND adı verilen bu mülkler üzerinde kendi dünyalarını inşa edebilir. Bunu da bir ERC-20 tokenı olan MANA’yla yaparlar.

3. MyNeighborAlice (ALICE)

metaversemyneighbor-09

MyNeighborAlice (MNA) metaverse oyunu, oyunculara bir ERC-20 tokenı olan ALICE ile NFT olarak sanal adalar alıp bunlar üzerinde kendi çiftliklerini inşa edebilecekleri, koleksiyonluk eşyalar bulabilecekleri ve diğer oyuncularla avatarları vasıtasıyla iletişim kurabilecekleri bir dünya sunar.

4.Sandbox

sandboxkuytukose-1

2011’de Pixowl tarafından piyasaya sürülen Sandbox; kullanıcılarına bir oyun formatında yapı inşa etme, dijital varlık satın alma ve satışına izin veren Ethereum blok zincir tabanlı kurgusal bir dünyadır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.