Titanic’in hikâyesi nedir? Gerçekle film arasında ne gibi farklar vardır? Titanic’in gerçek uzunluğu nedir? Jack ve Rose aşkı gerçek mi? Okyanus’un kalbi neydi? Trajik hikâyesi ve bilinmeyen yönleriyle Titanic konusunu sizler için derledik.
Tıtanic; tarihin gelmiş geçmiş en özel ve en büyük gemilerinden biriydi. İçerisinde birinci sınıf ve ikinci sınıf odalar, spor salonları, yüzme havuzları, tenis alanları, kütüphaneler bulunmaktaydı. Gelmiş geçmiş en büyük ve trajik deniz kazası, hatta felaketi diyebileceğimiz Titanic’in hikayesini bilmeyen kimse yoktur. Titanic’in buz dağına çarpıp batmasını, okyanusun kalbini, Titanic hakkında pek çok unsuru barındıran filmi de izlemeyen yoktur.
Gerçek hikâyesinden esinlenerek çekimine milyonlar harcanan bu etkileyici film sinemada gösterime girdiği zaman dünya çapında izlenmiştir. Titanic, Güney Atlantik Okyanusunda 15 Nisan 1912’de sabahın erken saatlerinde, Southampton’dan New York’a yaptığı yolculuk sırasında bir buzdağıyla çarpışarak battı. Filmlere, kitaplara aktarılan bu felaket dünya tarihini de etkiledi. Bu kaza modern tarihin en büyük deniz kazalarından biri olarak tarihe geçti. Çok sayıda insan yaşamını yitirdi. Tahmini 2.224 yolcu ve mürettebattan 1.500’ü aşkın insan öldü.
RMS Titanic Gemisinin Özellikleri
– Şirket: White Star Line
– Üretildiği Tersane: Harland And Wolff (Belfast, İrlanda)
– Boy: 269 metre
– En: 28 metre
– Kaptanı: John Smith.
– Güverte kısmında; hamam, spor salonu, havuz, kütüphane ve lüks yemek odaları, müzisyenler eşliğinde genellikle 1. ve 2. sınıf yolcuların vakit geçirebildiği çok şık bir yemek salonu bulunmaktaydı.
– Kalkış yeri: İngiltere Southampton
– Ağırlık : 66.000 ton
– Yapımına başlanılan tarih: 1910
– Filika sayısı 20 adet
– Batış yeri: Kuzey Atlantik
-Sınıfı: OLYMPİC sınıfı (buharlı gemi)
– Yolcu sayısı 2,435 kişi
– Mürettebat 892 kişi
– Ölüm sayısı 1,514 kişi
Gerçekte Yaşanan Olay Nedir?
RMS Titanic, White Star Line şirketine ait Olympic sınıfı bir transatlantik yolcu gemisiydi. Harland and Wolff tersanelerinde üretilmiştir. 15 Nisan 1912 gecesi daha ilk seferinde bir buz dağına çarpmış ve yaklaşık iki saat kırk dakika içinde Kuzey Atlantik’in buzlu sularına gömülmüştür. Tabiki bu süre zarfında gemide bulunan yolcular tarihin en büyük korkularından birini yaşamıştır. 1912’de yapımı tamamlandığında dünyanın en büyük buharlı yolcu gemisiydi. Batışı en büyük deniz felaketlerinden biri olarak tarihe geçmiştir.
Titanic’in batışının yol açtığı büyük can kaybı oranı birçok nedene bağlanmaktaydı ama zamanla öne çıkan gerçek, geminin herkese yetecek kadar filika taşımıyor olmasıydı. Titanic’in tam kapasitesi 3,547 kişi olmasına rağmen gemideki filikaların toplam kapasitesi 1,178 kişiydi. Ayrıca kaza sırasında kadınlara ve çocuklara öncelik tanındığı için toplamda ölen erkek sayısı da çok orantısızdı. Medya Titanic’in ünlü kurbanları ve batışı ile ilgili efsaneleri sürekli gündeme getirmeye devam etti. Amerikan donanmasından emekli Robert Ballard’ın geminin enkazını 1985 yılında bulması Titanic’e olan ilgi ve merakı artırdı. Bu ilgi günümüze kadar film ve kitaplarla devam etti.
Titanic’in yapımında zamanının mevcut olan en ileri teknolojiler kullanılmıştı. Birçok insan tarafından “batmaz gemi” olduğuna inanılıyordu ve bu inanış batmadan önce bu şekilde tanımlanmış ve lanse edilmişti. Bu derece ileri teknoloji ve eğitimli mürettebata rağmen Tıtanic’in batması birçok insanı şaşkına çevirdi.
Titanik’in Batmasından Hangi Mürettebat Kurtuldu?
İki Titanic mürettebatı için, batmaktan sağ çıkmak bir mucizeydi – ama bu, yaşamaları gereken şeyin sadece başlangıcıydı. Menekşe Jessop ve Charles Lightoller sadece Titanik’ten değil, daha sonra başka bir batmadan da kurtuldu, savaş ve barış zamanında gemilerde başkalarına hizmet etmeye devam etti.
Titanic Filmi Nerede ve Nasıl Çekildi?
1985 yılında deniz bilimci Robert Ballard, Titanic gemisinin enkazını buldu ve dünyaya bu deniz felaketinin bilinmeyen yüzünü, merak edilen taraflarını gösterdi. Ortaya çıktıkça merak konusu oldu. Titanic’in bu hikayesi, seyir sırasında yaşanılan bir aşk hikayesiyle birleştirilip beyazperdeye taşındı. 1997 yılında yönetmenliğini ve yapımcılığını James Cameron ’un yaptığı, başrollerini ise Leonardo DiCaprio ve Kate Winslet’ in paylaştığı bu döneminin en pahalı bütçesine sahip filminin adı “Titanic”di.
Titanik (İngilizce: Titanic), James Cameron’ın yönetmenlik, senaristlik, ortak yapımcılık, ve ortak kurgu yönetmenliğini yaptığı, 1997 yılı Amerikan yapımı epik, felaket, ve romantizm temalı sinema filmi. RMS Titanic’in batışı üzerine kurgulanan filmin başrollerini, geminin felaketle sonuçlanan ilk seyahati sırasında birbirine âşık olan farklı toplumsal sınıflara mensup iki genci canlandıran Leonardo DiCaprio ve Kate Winslet paylaşmaktadır.
Titanic gemisinin yapımı 1910-1912 yılları arasında 7.5 milyon dolara mal oldu. Filmin çekildiği 1997’de bu rakam 150 milyon dolardı. Ancak filmin maliyeti 200 milyon dolar oldu.
Titanic Film Müziği
“My Heart Will Go On”, 1997 yapımı Titanik filminin tema şarkısı. Oldukça fazla sevilen ve ruhumuzda derin hisler uyandıran titanik film müziğini Celine Dion seslendirmiştir. İşte muhteşem Titanik müziği…
Titanic’te Gördüğümüz Rose ve Jack Aşkı Gerçek mi?
Geminin buz dağına çarpması sonucunda batmaya başlaması ve sonrasında yaşanan olaylar film içerisinde gösterilmiştir. Jack ve Rose birbirlerine olan büyülü aşklarıyla tanındı. James Cameron, Rose karakterini Titanic tarihiyle hiçbir bağlantısı olmayan Amerikalı sanatçı Beatrice Wood’dan esinlenerek modellemiştir. Gerçek bir hikaye olan Titanik filmindeki Jack ve Rose karakterlerinin gerçek bir aşk yaşayıp yaşamadığı tam olarak bilinmemektedir..
Titanic Hâla Suyun Altında Mı?
Efsanevi ve lüks Titanik yolcu gemisine son 15 yılda ilk kez dalan dalgıçlar, geminin enkazının hızla yok olduğunu bildirdi. Okyanus bilimcisi Robert Ballard, Titanik’in enkazını 1985’te bulmuştu.
Titanik ile Birlikte Suya Gömülen Cesetlere Ne
Oldu?
Mürettebat beklediğinden çok daha fazla ceset buldu, çoğu can yelekleri ile yarısı suyun üzerinde olmak üzere buzlu suda yüzüyordu. Titanik felaketinden geride kalan 190 cesedi geri getiren geminin kaptanı Lardner basına, ölülerin hepsini kıyıya geri getiremediklerini ve birçoğunun denize gömüldüğünü söyledi.
Titanic Filmine, Geminin Kendisinden Daha Çok Para mı Harcandı?
Filmin harcamaları 200 milyon dolardı. Buna karşılık Titanic’i suya indirmek sadece 7.5 milyon dolar tutmuştu. Filmin yapıldığı yıllardaki para değerine göre bu tutar yaklaşık olarak 150 milyon dolara eş değerdi.
Titanik Neden Su Yüzüne Çıkarılmıyor?
İngiliz yolcu gemisi Titanic 15 Nisan 1912’de buzdağına çarparak battı ve kazada 1500 yolcu hayatını kaybetti. Enkazı Atlantik’te, 3784 metre derinlikte yatıyor ve 90 atmosferlik Venüs yüzeyinden yüksek basınca maruz kalıyor. Üstelik demir yiyen bakteriler yüzünden hızla çürüyor ve 20 yılda yok olacak.
Titanik’te Kaç Türk Vardı?
Bileti olduğu halde gemiye binemeyen tek yolcu, Türk doktor Besim Ömer Akalın’dı. Kazadan 705 kişi sağ kurtuldu. 1.517 kişi öldü. Yeterince can yeleği vardı bu yüzden ölenlerin çoğu boğularak değil, -2 derecedeki su yüzünden (hipotermiden) öldüler.
Titanik İçin Neden Batmaz Denildi?
Olympic sınıfından olan Titanik 269 metre uzunluğunda 28 metre enindeydi. Yüksekliğiyse 53 metre. Döneminin en ihtişamlı gemisi olan Titanik hakkında ‘Tanrı’nın bile batıramayacağı gemi’ şeklinde yapılan yorumlar İngilizlerin denizcilik konusundaki bilgilerinin doğurduğu aşırı öz güvenin eseriydi.
Aşırı öz güvenin sonucu; 1.514 can kaybı.
howdy genuinely overjoyed regarding locating such a nice site while my wife and I were sharing ideas for ways to start home gardening and spare problems when I bumbled over your extrordinarily accommodating blog yipee Matt D’Agati