Ruminasyon Sendromu: Nadir Görülen Bir Yeme Bozukluğu

0 73

Ruminasyon sendromu nedir? Kimlerde görülür? Teşhisi nasıl koyulur? Belirtileri nelerdir? Ruminasyon’un kelime anlamı nedir?

İnsanlar yüzyıllardır pek çok hastalıkla mücadele etmektedir. Bazı hastalıkları aşmak için uzman desteği almak gerekir. Uzman görüşü ve desteğinden faydalanabileceğiniz hastalıklardan biri de ruminasyon sendromudur. İlk defa 1960’lı yıllarda kaynaklarda bulunan ruminasyon terimi; Obsesif hastalıkları incelerken bulunmuştur. Ruminasyon sendromu sindirilmemiş yiyeceklerin, mideden ağza geri geldiği bir yeme bozukluğudur. Regürjitasyon yani kusarak geri çıkarma eylemi çevresel faktörlere göre kasıtlı veya kasıtsız olarak gerçekleşir. Kimlerde Ruminasyon sendromu olur?

Ruminasyon sendromu bebeklerde, engelli kişilerde, her yaşta insanda ortaya çıkabilir. Hazımsızlık, mide ağrıları, sürekli bulantı ve kusma, ağız dudak yaraları, dış çürüğü, kilo kaybı gibi her türlü sindirim bozukluğu belirtiler arasında olabilir.

Ruminasyon-sendrom-8

Ruminasyon sendromu teşhisi Ruminasyon sendromu genel olarak bebeklik ve erken çocukluk döneminde teşhis edilir. Nadir görülen bir sendromdur. Stres ve kaygı bozukluğu tetikleyici etkenler olabilir. Fizik muayene ile tedavi edilir. Hastaya Ruminasyon bozukluğu tanısı bir ay boyunca tekrarlayan regürjitasyon sonucu konur.

Reflü, anoreksiya gibi başka sorunlara bağlı olmamalıdır. Ancak yeme bozukluğu farklı bir sorunla örnek vermek gerekirse zihinsel bir sorunla ortaya çıkarsa belirtiler şiddetli şekilde ortada olmalıdır. Ruminasyon sendromu mutlaka tedavi edilmelidir çünkü dengesiz ve yetersiz beslenme sorununa yol açar. Rügirjitasyonla başa çıkmak için kişinin davranışsal terapi desteğine ihtiyacı olur. Ebeveynler çocuklarında regürjitasyon durumunu fark ettiğinde egzersiz yaptırarak onlara eğitmenlik yapabilir.

ruminasyon-sendromu-kuytukose1

Zihinsel ruminasyon, genellikle travma yaşayan kişilerde gözlemlenen bir çeşit hastalıktır. Geride bırakılan acı hatıralar bunu tetikler. Sağlığınız için faydalı besinleri seçiyorsanız zihniniz için de olumlu düşünceleri seçmek zorundasınız. Örneğin bir kişi ayağı takılıp yere düştüğünde bunu unutamıyorsa ve sürekli bunu yaşayacak gibi hissediyorsa bu kişide ruminasyon sendromu olabilir. Ruminasyon sendromu genel olarak geviş getirme olarak bilinse de bu zihinsel rahatsızlık da ruminasyon sendromudur

Destekleyici Egzersizler

Diyafragmatik solunum egzersizini 3-4 kez deneyebilirsiniz. Yalnızca 10 dakikanızı alan bu egzersizi şu şekilde yapabilirsiniz: Yatağa sırtüstü şekilde yavaşça uzanın ve dizlerinizi hafifçe büküp başınızı destekleyin bir eli göğüs kafesi altına ve diğer elinizi göğüs üzerine yerleştirin. Bu sayede karnınız ele karşı hareket eder. El göğüs üstünde olabildiğince sabit tutulur. Bu egzersizi yapmak ruminasyon sendromunu azaltabilir hatta düzenli olarak doğru şekilde yapıldığında bu sendrom ortadan kaybolabilir.

Solunum yiyecekleri yeniden çıkarma sorununu önleyebilir ancak psikolojik bir rahatsızlık haline dönüştüğünde sadece diyafragmatik egzersiz yapılarak bu durumdan kurtulmak mümkün değil. Psikolojik sorunun altında yatan etmen bulunmalı ve ona göre tedavi uygulanmalıdır.

kuytkse-ruminasyon-3

Ruminasyon’un kelime anlamı nedir?

Ruminasyon kelimesinin anlamı geviş getirmektir. Hayvanların geviş getirmesi gibi ruminasyon bozukluğu yaşayan kişi de olumsuz düşünceleri tekrar tekrar zihnine getirerek bu davranıştan kendini alıkoyamaz. Bu duruma zihinsel geviş getirme denir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.