En sevilen kitaplar hangileridir? Kitapseverlere tavsiyeler ve kitaplardan en güzel alıntılar…
Kitaplar hayat serüvenimizde bize arkadaşlık ederler. Kitap okumak her insanın hayatında olması gereken bir eylemdir. Kitaplar zihnimize iyi geldiği gibi bizi rahatlatmaya da yardımcı olur. Elimize bir kitabı alıp okumak bizi o an dünyanın tüm karmaşasından uzak tutar, yeni bir dünyanın kapılarını aralamamızı sağlar.
Kitapların En Önemli 5 Faydası
- Stresi Azaltır
- Anlama kapasitemizi arttırır.
- Zihnimize iyi gelir, kelime dağarcığımızı geliştirir.
- Empati yeteneğimizi artırır. Olaylara bakış açımızı geliştirir.
- Alzheimer riskini önler.
Kitaplar bilgi deposu olduğu gibi yaşamın da önemli bir parçasıdır. Dünya’da geçmişten günümüze pek çok eser yankı uyandırmış, düşünceleri değiştirmiş ve tarihe adını altın harflerle kazımıştır. Ancak biz saymakla bitmeyen bu özel eserlerin içinden 12 tanesini sizler için seçtik ve derledik.
1) “1984” – George Orwell
“Parti’nin dünya görüşü, onu hiç anlayamayan insanlara çok daha kolay dayatılıyordu. Her şeyi yutuyorlar ve hiçbir zarar görmüyorlardı çünkü tıpkı bir mısır tanesinin bir kuşun bedeninden sindirilmeden geçip gitmesi gibi, yuttuklarından geriye bir şey kalmıyordu.”
Kitaptan Alıntılar
George Orwell’in kült kitabı Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, yazarın geleceğe ilişkin bir kâbus senaryosudur. Bireyselliğin yok edildiği, zihnin kontrol altına alındığı, insanların makineleşmiş kitlelere dönüştürüldüğü totaliter bir dünya düzeni, romanda inanılmaz bir hayal gücüyle, en ince ayrıntısına kadar kurgulanmıştır. Geçmişte ve günümüzde dünya sahnesinde tezgâhlanan oyunlar düşünüldüğünde, ütopik olduğu kadar oldukça gerçekçi bir romandır Bin Dokuz Yüz Seksen Dört. Güncelliğini hiçbir zaman yitirmeyen bir başyapıttır; yalnızca yarına değil, bugüne de ilişkin sessiz ama etkili bir uyarı çığlığıdır.
2)Çavdar Tarlasında Çocuklar – Jerome David
Salinger
Çavdar Tarlasında çocuklar, Salinger`in tek romanı. Ergenlik çağının içinde, yetişkin dünyanın düzenine karşı isyankar olan bir çocuğun, bir Noel öncesi başına gelenler. Holden ile isyan ediyor; insanları onunla birlikte dikkatle gözlemliyor ve samimiyetsiz tavırlara onun ile birlikte başkaldırıyorsunuz!
Kitaptan Alıntılar
“Pek çok insanın hakkında konuştuğum için üzgünüm. Bildiğim tek şey; size anlattığım herkesi biraz özlüyorum. Bizim Stradlateri ve Ackleyi bile sözgelimi. Sanırım o lanet Maurice`i bile özlüyorum. Sakın kimseye birşey anlatmayın. Herkesi özlemeye başlıyorsunuz sonra.”
3)İki Şehrin Hikayesi – Charles Dickens
Dünya edebiyatının en önemli yapıtlarından olan İki Şehrin Hikâyesi, Paris ve Londra arasında gelişen olay kurgusuyla, tarihin en hareketli anlarından birinin, Fransız Devrimi’nin ekseni etrafında biçimlenir. Edebiyat dünyasının “Dickens’ın en büyük tarihî romanı”, yazarın kendisinin ise “yazdığım en iyi hikâye” diye tanımladıkları yapıt, Fransız Devrimi’nin Terör döneminde, Paris’in öfkeli, kana bulanmış sokaklarında, giyotinin gölgesinde yaşamak zorunda kalan bir grup insanın hayatına odaklanır.
Kitaptan Alıntılar
“Bunca kalabalığın içinde yalnız olmak! Her şey bu kadar siyah ve ciddiyken, en aptalca hayalin lafı bile titretmeye yetiyor beni.”
“Zamanların en iyisiydi, zamanların en kötüsüydü.
Hem akıl çağıydı, hem aptallık.
Hem inanç devriydi, hem de kuşku.
Aydınlık mevsimiydi, karanlık mevsimiydi.
Hem umut baharı, hem de umutsuzluk kışıydı.
Hem herşeyimiz vardı, hem hiçbir şeyimiz yoktu.”
4)Sefiller – Victor Hugo
Hugo, Sefiller adlı dev romanının önsözünü şöyle bitirir: “Yeryüzünde yoksulluk ve bilgisizliğin egemenliği sürdükçe, böylesi kitaplar gereksiz sayılmayabilir.” Yurdunun çıkarları adına siyasal kavgalardan hiç çekinmedi. Bu yüzden de tam yirmi yıl sürgünde kaldı. Sefiller de bu yılların ürünüdür. Fransız devriminin getirdiği yenilikleri, siyasal, din ve ailevi yönlerini, dönem insanın yaşam biçimini ve hayatta kalma savaşını en güzel ele alan kitaptır.
Kitaptan Alıntılar
“Başkalarına tüy gibi hafif gelen şey, sana kaya gibi ağır gelecek. En sıradan şey bile sana dik bir yokuş gibi görünecek. … Herkes merdiveninden aşağıya iniyor; sen çarşafını yırtıp parçalarını birbirlerine bağlayarak ip yapacak, sonra bu ipi gece vakti, fırtınada, yağmurda, kasırgada pencerenin altındaki uçuruma sarkıtacaksın ve ip kısa gelirse aşağıya inmenin tek yolu inmek olacak. belli bir yükseklikten tesadüfen aşağıya, bir uçuruma düşmek, ama neyin üstüne? Meçhule.” (2.cilt s. 225)
5)Simyacı – Paulo Coelho
Simyacı, İspanya’dan kalkıp Mısır Piramitleri’nin eteklerinde hazinesini aramaya giden Endülüslü çoban Santiago’nun masalsı yaşamının felsefi öyküsüdür. Öğüt verici bir kitaptır ve dünya çapında çok satmıştır.
Kitaptan Alıntılar
“Belki de Tanrı, çölü, insanlar hurma ağaçlarını görünce sevinsinler diye yarattı.”
6)Yüzüklerin Efendisi – J. R. R. Tolkien
Kitapta da yazdığı gibi bir açıdan bakarsanız bir fantezi romanı, başka bir açıdan baktığınızda, insanlık durumu, sorumluluk, iktidar ve savaş üzerine bir roman. Bir yolculuk, bir büyüme öyküsü; fedakârlık ve dostluk üzerine, hırs ve ihanet üzerine bir roman.
Kitaptan Alıntılar
“Senin sorunun neydi biliyor musun?
-Hiçbir zaman tam anlamıyla ümidin olmamıştı…”
7)Küçük Prens: Antoine de Saint-Exupery
Küçük Prens kitabının konusu bir çocuğun gözünden kendinden daha büyük kişilerin dünyası aktarılmaktadır. Küçük Prens kitabının ana fikri ise insanlar küçüklükten beri yaptıkları hataları büyüdükleri zaman unutmaktadır.
Kitaptan Alıntılar
“Bütün yetişkinler önce çocuk olmuşlardır. Ama aralarından çok azı bunu hatırlar.”
“Bir çiçeği büyüten sevgi,
İnsanı değiştirmez mi sanıyorsun?”
8)Karamazov Kardeşler – Dostoyevski
Rus toplumunu geçirdiği tüm sarsıntılarla ele alan Dostoyevski, yaşamının son yıllarında başyapıtı Karamazov Kardeşler’i tamamladığında, hiçbir romanına bu denli önem vermediğini dile getirdi. Dostoyevski’nin yaşam birikiminin tümünü ve sanat gücünün doruğunu içeren bu roman, gerçekte insanı insan yapan ne varsa, onlara adanmış bir destan niteliğini taşır.
Kitaptan Alıntılar
“Dış dünyada Hıristiyanlığı yönetenlere bakın, İsa’nın simgesi ile tanrısal gerçeği çarpıtmadılar mı? Ellerinde bilim var; ama maddeden başka bir şey tanımayan bilim… İnsan varlığının en soylu yanı maneviyat inkâr ediliyor; zaferle, hatta nefretle reddediliyor. İnsanlar, hele şu son zamanlarda bir özgürlük teranesi tutturdular; neymiş bu peşinde koştukları özgürlük! Yalnızca esirlik ve kendine kıymadan ibaret! Çünkü insanlar, “ihtiyaçlarını tatmin etmeye bak, sen de en yüksek, en zengin kişilerle aynı haklara sahipsin” inancına saplandı.
“İhtiyaçların giderilmesi konusunda hiç çekinme, hatta isteklerini alabildiğine artır!” Bugün herkesin dilinde bu var, özgürlük böyle anlaşılıyor. İhtiyaçları alabildiğine genişletmek hakkı ne doğurur? Zenginleri yalnızlığa ve manevi çöküntüye, yoksulları kıskançlığa, suç işlemeye götürür. Çünkü hak bağışlanırken ihtiyaçların giderilme yolları gösterilmiş değildir. Güya mesafeler kısaltılmakla, düşüncelerin havadan iletilmesiyle insanlar birbirine yakınlaşır. Kardeşlik için kendini geliştirmeye çalışan insan, bu çabalamanın sonunda ruhsal bir yalnızlığa düşer. Böylece dolgun, dört başı mamur bir hayat yerine manevi bir intiharla yüz yüze gelir.”
9)On Kişiydiler (On Küçük Zenci – Agatha
Christie
Her biri ürkütücü sırlar taşıyan on kişi, Devon kıyısında bulunan Asker Adası’ndaki ıssız bir malikâneye davet edilirler. Ancak malikâneye giden grubu bir sürpriz beklemektedir, zira ev sahibi Bay ve Bayan Owen ortalarda yoktur. Geçmişlerindeki karanlık sırlardan baska bir şeyleri yoktur ve birbirlerini tanımayan insanlardır. Konuklar bir süre sonra gizledikleri sırları birbirlerine anlatmaya ve teker teker ölmeye başlarlar. Çünkü aralarından biri katildir.
Kitaptan Alıntılar
“Günahlarından kaçamazsın, emin ol bulur seni.”
“Tanrı kullarını gözetir.” ,”Ne gecenin dehşetinden korkarsın ne gündüz uçan oktan. Sen yalnız kendi gözlerinle seyredecek, kötülerin cezasını göreceksin .”
10)Yüzyıllık Yalnızlık: Gabriel García Márquez
Roman, yedi kuşak boyunca Buendía ailesinin yapılan bir büyü sonucu akraba evliliği nedeniyle 100 yıl süren bir lanetle yaşamalarını konu ediniyor.
Kitaptan Alıntılar
“Belki de yalnızca onu elde etmek için değil, aynı zamanda onun yarattığı tehlikeleri de ortadan kaldırmak için çok ilkel ve basit bir duygu yeterliydi. Âşık olmak yetecekti. Ama bu denli basit bir şey kimsenin aklına ve yüreğine düşmüyordu.”
“Çünkü yüzyıllık yalnızlığa mahkûm edilen soyların, yeryüzünde ikinci bir deney fırsatları olmazdı.”
11)Martın Eden – Jack London
20. yüzyılın başlarında Oakland’da yaşayan Martin Eden, kendini geliştirme ve eğitme arzusuyla dolmuş, elit kesim arasına girmeye ve işçi sınıfının yaşam şartlarından/kısıtlamalarından kurtulmaya çalışmaktadır. Bu arzusundaki temel motivasyonu ise bir burjuva ailesinden olan asil güzel Ruth Morse’a olan aşkıdır.
Kitaptan Alıntılar
“Kitaplarla, resimlerle, güzel şeylerle dolu olan, insanların alçak sesle konuştukları, kendilerinin ve düşüncelerinin temiz olduğu bir havayı solumak istiyorum.”
“Ben kendi beğenimi insanlığın ortak yargılarına göre şekillendiremem. Eğer bir şeyi beğenmiyorsam beğenmiyorumdur.”
12)Şeker Portakalı – Jose Mauro De Vasconcelos
Kitap, günün birinde acıyı keşfeden küçük bir çocuğun öyküsünü anlatır. Çok yoksul bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelen, dokuz yaşında yüzme öğrenirken bir gün yüzme şampiyonu olmanın hayalini kuran Vasconcelos’un çocukluğundan derin izler taşıyan Şeker Portakalı, yaşamın beklenmedik değişimleri karşısında büyük sarsıntılar yaşayan küçük Zeze’nin başından geçenleri anlatır. Vasconcelos, tam on iki günde yazdığı bu romanı yirmi yıldan fazla bir zaman yüreğinde taşıdığını söyler.
Kitaptan Alıntılar
“Birini sevmeyi bıraktığında,
içinde ölmeye başlar.”
“Daha çok anlat,” dedim.
“Hoşuna gidiyor mu?”
“Çok. Elimden gelse, seninle sekiz yüz elli iki bin kilometre hiç durmadan konuşurdum.”
“Bu kadar yola nasıl benzin yetiştiririz?”
“Gider gibi yaparız.”
13)Bülbülü Öldürmek – Harper Lee
1960 yılında yayınlandığından bu yana bir dünya klasiği olan, bütün edebiyatseverlerin gönlünde özel bir yer edinen, Pulitzer ödüllü Bülbülü Öldürmek Amerika’nın gözü önünde yaşanan ırkçılık ve eşitsizliği henüz bir çocuk olan Scout Finch’in gözünden bizlere aktarıyor.
Kitaptan Alıntılar
“Yalnızca tek bir insan türü varsa, o zaman neden hiç geçinemiyorlar? Hepsi birbirine benziyorsa, niçin özel bir çaba harcayarak birbirlerini aşağılıyorlar?”
“İnsanlar genelde neyi görmek istiyorlarsa onu görürler, neyi duymak istiyorlarsa onu duyarlar.”
“Bülbüller bizi eğlendirmek için şarkı söylemek dışında bir şey yapmaz. İnsanların bahçelerindeki bitkileri yemezler, mısır ambarlarına yuvalanmazlar, tek yaptıkları iş bize içlerini dökmektir. İşte bu yüzden bülbülleri öldürmek günahtır…”
14) Savaş ve Barış – Lev Tolstoy
Savaş ve Barış, Napolyon döneminde geçen Rusya ve Fransa arasındaki çekişmeli savaşı anlatmasının yanında saray hayatı ve saray insanlarının bulundukları konumlardan nasıl değişikliğe uğradığı da anlatılmaktadır. Barış insanlar arasındaki aşkları temsil ederken, savaş ise Rusya ve Fransa arasındaki çatışmayı temsil eder.
Kitaptan Alıntılar
15)Notre Dame’in Kamburu – Victor Hugo
“Quasimodo” Paskalya’dan sonraki ilk pazara verilen addır aslında. XX. yüzyıl Paris’inde Notre-Dame Kilisesi’nin ön avlusundaki kerevete, kimsesiz bebekler bırakılırdı. Başrahip Frollo, böyle bir günde bulduğu sakat bebeği himayesine alır ve ona Quasimodo adını verir. Onu büyütür ve kilisenin zangocu yapar; ancak çanın sesi altın kalpli Quasimodo’nun giderek sağır olmasına yol açar.
Ne var ki, Quasimodo’nun koruyucusu kabul edip büyük sevgi ve bağlılık duyarak büyüdüğü başrahip, karanlık iç dünyasına hapsolmuş, dizginleyemediği nefretinin pençesinde kıvranan biridir. Hayatı, çanlar ve Notre-Dame Kilisesi’nden ibaret olan Quasimodo, güzeller güzeli çingene kızı Esmeralda’ya, ilk görüşte büyük bir aşkla vurulur. Ne var ki başrahibin gözü de Esmeralda’dadır. Victor Hugo’nun bu çalkantılı ilişkileri işleyen başyapıtı filmlere de konu olmuştur.
Kitaptan Alıntılar
“İnsan davranışları iki yönlüdür. Sende göklere çıkartılan bir şey için beni yerden yere vururlar.”
Sen sahiden hayatımda gördüğüm en güzel çirkinsin…”