En Bilindik 8 Renk ve Psikolojimize Etkileri

0 82

Renklerin psikolojimize etkileri nelerdir? Renkler bize neyi çağrıştırır? İşte detaylar…

Renklerin hayatımızdaki, psikolojimizdeki etkileri oldukça fazladır. Sıradan ve rutin koşuşturmaca içerisinde bunu önemsemiyor hatta gözden kaçırıyor olabilirsiniz. Özellikle biri bizi tanımak istediğinde, ya da bir klinikte bulunan hastanın psikolojik sorunlarının tespit edilmesi istendiğinde kişinin sevdiği renklerden bu kolaylıkla bulabilir. Her zaman geçerli olmasa da renkler çoğunlukla hayatımızda ve psikolojimizde etkilidir. Bu etkiye inanmak bize psikolojik olarak iyi hissettirecektir.

Dünyada kaç çeşit renk vardır? Hiç düşündünüz mü? Buna verilecek en doğru cevap sonsuz sayıda renk olduğudur. Ancak çeşitli çalışmalarda bizim yaklaşık 10milyon rengi görebildiğimiz öne sürülmektedir. Bir bilgisayar ise 16.8 milyon renk üretebilir.

renk

Hangi Renkler Mutlu Eder?

Kırmızı, pembe, turuncu ve sarı gibi parlak, sıcak renkler kişinin mutlu hissetmesine yardımcı olur. Leylak, açık pembe ve şeftali tonlarındaki pastel renkler de ruh halinizi canlandırıcı etkiye sahiptir.

Hangi Renkler Depresif Hissettirir?

Depresif hissettiren renkler arasında siyah ve gri vardır. Aslında renklerin depresifliği tonuna göre değişir. Örneğin açık bir gri ile koyu tonda bir grinin arasında çok fark vardır. Yalnızca gri için değil kırmızı, yeşil gibi renkler içinde bu durum böyledir.

1. Mavi: Hafızanın, Huzurun Rengi

Mavi güvendir, umuttur. Gökyüzünün daimi maviliği, farklı yerlerde karşımıza çıktığında bilindik bir his yaratır. Mavi renge maruz kalan gözbebeği küçülür, uyarım azalır, rahatlama olur sinirsel iletim azalır, rahatlama, gevşeme olur.

mavikytkse-01

Mavi, güvenirliği, sadakati, sakinliği, uyumu, huzuru, sevgiyi ve zekâyı temsil eder. Finansal kurumlar, sosyal ağlar, kurumsal endüstriler ve güzellik salonları ve bir çok kurumda kullanılabilir. Kitap okurken ilginizi çeken alıntıların ve bir başkasıyla paylaşmak istediğiniz sözlerin altını çizebilirsiniz. Aynı zamanda ders çalışırkende odaklanmamıza yardımcı olur. Hafıza rengidir mavi ve ezber yapmaya, öğrenmeye iyi gelir.

mavikytkse-01

İş görüşmelerinde seçilmesi tavsiye edilen bir renktir. Soğuk bir renk olması, insanlarda korku duygusu uyandırması ve maskülenlikle bağdaştırılmış olması mavinin negatif yönleridir. Özellikle sinir hastalıkları kliniklerinde köyü maviden kaçınılmalıdır. Çünkü bu ton depresyonu temsil eder.

2. Kırmızı: Asilliğin, Rengi

Canlılık ve dinamizmin rengidir. Davetlerde kırmızı halılar neden kullanılıyor sizce? Dikkat çektiği asaleti temsil ettiği ve canlı bir renk olduğu için. Ataklık, azim ve kararlılığı ifade eder. Kırmızı ile özdeşleşen ünlü kola markasını bilir herkes. Yüksek olasılık reklamcılar ürünü pazarlamak için bu rengi tercih etmiştir. İştah açıcı etkisi olmasından dolayı yiyecek markalarının çoğunun ambalajında, logosunda kırmızı kulanılır.

krmzkytkse-0

Polis otolarının da lambalarının yarısı kırmızı yarısı mavidir. Bunun nedeni de, kırmızının yakından iyi gözükmesi mavinin ise uzaktan dikkat çekmesidir.

3. Sarı: Enerjinin, Uyumun Rengi

Her zaman parlaklığın ve enerjinin rengi. Güneşin rengi olan sarı, sıcaklığı, pozitifliği, mental çabayı, neşeyi, enerjiyi, canlılığı ve mutluluğu temsil eder. Renklerin tasviri ülkeden ülkeye, mekândan mekâna değişir. Eski Mısır’da kıskançlığın sembolü iken, Çin’de saltanatı gücü temsil eder. Restoranlar tarafından çokça tercih edilir, çünkü iştah açar.

sarikytk

Sarı gibi açık bir renk kullanarak evinizi ya da odanızı daha büyük gösterebilirsiniz! Sarı aynı zamanda sorumsuzluğu ve dengesizliği de temsil eder. Sarıyı seven insanlar hayatlarında başarı anlamında çok fazla yol kat edemeselerde arkadaş, dost canlısıdırlar.

4. Kahverengi: Bereketin, Toprağın Rengi

Asıl adını kahveden alan kahverengi; kararlılık ve disiplinin rengidir. Otoriteyi temsil eder aynı zamanda yaşamda sadelik, güven ve kalitenin sembolüdür. Toprağın yani doğumun, ölümün, bereketin rengi de olan bu renk bize dünyevi bir rahatlık hissi verir. Bu rengi seven insanlar genelde çok duyarlı, olgun, güvenilir ve sakin insanlardır.

kahverengikytkse

Kahverengi toprağın bize hissettirdiği rahatlık hissini verdiği için evlerde mobilyalarda sıklıkla tercih edilir. Güven ve bağlılık duygusunun sembolüdür.

5. Yeşil: Şifanın, Dinginliğin Rengi

Doğanın ve doğallığın rengi olarak da bilinen yeşil insan psikolojisi için dengeyi düzeni sembolize ediyor. Dünya genelinde yapılan araştırmalarda yeşil rengin stres faktörleri en azaltan renk olduğu tespit edilmiştir. Psikolojik olarak hasta durumda olanlara kliniklerde bu renkle tedavi uygulanır. Zihnimizde huzurlu ve güvenli bir hissiyat oluşturan yeşil, uyum, şifa, özgüven ve istikrarla ilişkilendiriliyor.

yslkytkse-02

İş yaşamında yeşil kullanımı sağlık ve şifa gibi anlamların dışında güven, çevre dostu gibi mesajları da iletiyor. Kötü, yorucu veya huzursuz bir gün geçirdiyseniz kendinizi doğanın huzurlu, sıcacık, yemyeşil kollarına bırakın bir süre. Bu size iyi hissettirecek, yaralarınızı saracak.

6. Turuncu: Rekabetin, Neşenin Rengi

Turuncu rengi kırmızı kadar dikkatleri üzerine çekmese de yine gösterişin rengidir. Bir ortamda bulunurken fazla göze batmadan dikkat çekmek istiyorsanız bu renk tam size göre. Enerji verici yönü çalışmalarımıza odaklanma konusunda bize yardımcı olmaya yeterlidir. Çocuk odaklarında enerji veren iyi hissettiren bir renk olduğu için sıklıkla kullanılır. Turuncuyu seven insanlar hırslı, rekabetçi ve azimlidir. Bu rengi seven insanlar meslek seçimi olarak ticaret, reklamcılık, pazarlama alanlarına yönelik adım atabilir.

trnckytkse-0

Turuncu renginin sağlık üzerinde etkileri oldukça fazladır. Neşeli ve canlandırıcı etkiye sahip olduğu için nabzı hızlandırır, kramp ağrılarına, spazma iyi gelir. Ruhsal dengeye yardımcı olur depresyonu, stresi alır götürür. Turuncu çok keyif veren bir renktir. Okullarda, özelliklikle anaokullarında, kreşlerde, hastanenin çocuk bölümlerinde, reklam ajanslarında kullanılır.

7. Siyah: Karanlığın, Gizemin Rengi

Siyah rengi duygusal anlamda korkunun, otoritenin, kötülüğün, gizemin temsilcisidir. Siyah rengin psikolojisine göre insan dış dünya ile arasında duvar örer. Duygularını, kırgınlıkları, mutluluklarını, kızgınlıklarını diğer insanlardan gizler. Sırlarla, bilinmezlikle ilgilidir. Kilolu insanlar kilolarını gizlemek için bu rengi sıklıkla kullanır. Kötülüğün rengi de olsa zarafet ve gücü de temsil eder.

siyahkytkse

Oturma odasının duvarlarının rengini siyaha boyayan bir kimse depresiflik, karamsarlık duygusuna kapılmamak için turuncu aksesuarlar kullanabilir. Bu sayede karamsarlık ortadan kalkmış olur. Çok fazla siyah yaşamın olumsuz yönüne bakmamıza neden olur. Aynı zamanda siyah, resmî ve zarif bir renktir. Siyah çok önemli bir renktir özelikle diğer renklerin tonunun değişmesinde oldukça yardımcıdır. Batı ülkelerinde siyah yas, ölüm ve mutsuzluğun rengidir.

8. Beyaz: İyiliğin, Saflığın Rengi

Ayrıca siyahın tam karşıtı kabul edilen beyaz, aydınlığın da simgesidir. Yalnızca Çin ve Hint kültürlerinde durum terstir ve beyaz, ölümün, yasın ve kötülüğün simgesidir. Mekanlar ve algı açısından bakacak olursak, beyaz renkle boyanan mekanlar daha geniş ve ferah olarak algılanır. Beyaz ışık, kırmızı, yeşil ve mavi ışıkların karıştırılması ile oluşturulabilir. Tüm renkleri içinde barındırır beyaz.

byzkytkse

Ayrıca temizliği simgeler. Bu yüzden doktorlar, hemşireler ve laboratuvar teknisyenleri steril görünmek icin beyaz giyerler. Beyaz, ışığı yansıtır ve ortamı serin tutar. Dolayısıyla yaz ayının kıyafet rengidir. Genel olarak serin ve canlandıran bir his verir.

9. Mor: Asilliğin, Yaratıcılığın Temsili

Mor, yaratıcılığı, asilliği, duygusallığı, iştihamlılığı, azimliliği ve bereketi temsil eder. İnsanlara sakinliği ve sanatkârlığı çağrıştırdığı için lüks markalar tarafından, en çok tercih edilen, koyu renklerden biridir. Bazen bir odanın modunu değiştirmek için mor aksesuarlardan yardım alabilirsiniz. Bunun yanı sıra haz ve verimlilik etkileri vardır.

morkytse

Mor abajurlar, odanıza daha enerjik bir hava katar. Daha gizemli ve karamsar bir renk olması da insanlarda güvensizlik uyandıracağından dolayı mor renginin negatif yönü diyebiliriz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.