Parfümler Nasıl Kalıcı Hâle Getirilir?

0 86

Koku alma duyusuyla bağlantılı olan insan hafızası kokuyu %78 oranında daha iyi anımsar. Kokuları önemsemek gerekiyor çünkü etkileri ve hafızada bıraktığı izler çok güçlü. Sevdiğiniz bir anınızın hafızanızdan gitmesini istemiyorsanız kalıcı parfümler bu noktada sizin en büyük yardımcınız olacaktır. Parfümlerde kalıcılık süresi önemlidir. Parfümlerin fiyatları arttıkça kalıcılığı ve kalitesi daha da etkili olabiliyor. Dünyanın en ünlü parfüm markaları ürünleri kalıcı hale getirebilmek için birçok ham madde kullanıyor. Bizlerde sizlere doğru parfümü seçmenin, parfümleri daha kalıcı hâle getirmenin ve parfümlerdeki kalıcılığı anlamanın bazı püf noktalarını paylaşacağız.

Parfümlerdeki Kalıcılığı Nasıl Anlarız? Doğru Parfümü Nasıl Anlarız?

Bir parfümün içerisinde barındırdığı alkol oranı ne kadar fazlaysa kalıcılığı da o kadar uzundur. Orijinal bir parfümün hem kutusu hem ambalajı kusursuzdur. Kutuda veya ambalajda hatalar varsa, üzerinde seri numarası bulunmuyorsa veya seri numarası iki kutuda da aynı değilse o parfümün orijinal olma ihtimali yoktur. Parfümlerin belirli bir fiyat standardı vardır. Eğer parfümü ortalamanın çok altında bir fiyata aldıysanız yüksek ihtimâl o parfüm sahtedir.

parfümkytksee-9

Parfümler esanslardan oluşmaktadır. Bu esansların kalıcılık süreleri de özelliklerine göre değişiyor. EDP, EDT ve EDC esans ve yoğunluk oranını ifade etmektedir. Özel üretimli kokuların esans oranı E ve P’ye kadar çıkabiliyor ve bu parfümler saf parfüm olarak adlandırılıyor. Parfümü bulundurduğunuz yere çok dikkat etmelisiniz. Örneğin aydınlık, sıcak ve nemli bir banyo yerine nemsiz, karanlık ve serin bir dolapta sakladığınız parfümlerin ömrü de daha uzun olacaktır. Parfüm aldığımızda EDP, EDT, EDC gibi kısaltmalar görürüz. Peki bunların anlamı nedir?

EAU DE PARFUM (EDP)

Bir parfümde EDP kısaltması varsa, standart ürünler arasında esans yoğunluğu en fazla olan kokulardan biri olduğunu anlayabiliriz. Çünkü EDP’lerde esans yoğunluğu yüzde 10 ile 20 arasında değişiyor. Genel olarak EDP’ler kış aylarında veya gece aktivitelerinde daha çok öneriliyor.

parfümkadınkuytukose

EAU DE TOILETTE (EDT)

EDT parfümlerde esans yoğunluğu EDP’ye oranla çok daha az; yüzde 4 ile 10 arası. Bu oran EDT’leri gündelik kullanım için en uygun parfümler yapıyor. Tüketim oranı en yüksek olan EDT’ler dört mevsim kullanılabiliyor.

EAU DE COLOGNE (EDC)

EDC’ler esans yoğunluğu en az olan parfümlerdir. Kalıcılığının da düşük olması nedeniyle EDC’lerin kullanım oranı diğerlerine göre çok daha az. Yüzde 2 ile 4 arasında değişen esans yoğunluğu, EDC’leri özellikle koku hassasiyeti bulunanların tercih etmesini sağlıyor.

Parfümlerin Kalıcılığını Artırma Yolları

Güzel kokmak istisnasız herkesin en sevdiği şeylerden biridir. Bu yüzden parfümleri günlük hayatımızda da sık sık kullanırız. Dışarıda, ofiste, davette kısacası her yerde parfüm gereklidir. Ancak parfümün kalıcı olmaması en büyük sorunlardan biridir. Evden çıktıktan sonra kokunun hemen gitmesi durumunda sinirlerimiz bozulabilir. Bir kere sıkıp uzun süre mis gibi kokmak herkesin en büyük isteği olurken, parfümün kalıcılığını nasıl artırabilirsiniz? İşte parfümün kalıcılığını artırma yolları!

Parfüm kullanılmadan önce cildin temiz olması gerekmektedir. Temiz cilde uygulanan parfümün kokusunun kalıcılığını artar. Duş aldıktan sonra vücuda nemlendirici sürmek de aynı şekilde kokuyu hapsedeceğinden kalıcılık artmış olur. Ayrıca parfümü sıktıktan sonra sıktığınız yeri ovup yaymaya çalışmayın.

prfmkytkse-89

NEMLİ VÜCUDA PARFÜM SIKIN

Parfümünüzün kalıcı olmasını istiyorsanız vücudunuz nemliyken parfüm sıkın. Gözenekleriniz açık olduğu için koku cildinize daha rahat tutunur. Temiz bir tene parfüm uygulamak daha güzel kokmaya yardımcı olur.

SAÇINIZA PARFÜM SIKIN

Parfümün tüm gün boyunca kokmasını istiyorsanız, saçlarınıza parfüm sıkın. Ya da saç fırçanıza parfüm sıkarak saçlarınızı öyle tarayın. Bu sayede kokunun size daha rahat geçtiğini göreceksiniz.

NABIZ ALDIĞINIZ BÖLGELERE PARFÜM SIKIN

Bedeninizde nabız aldığınız bölgelere parfüm sıkın. Böylece nabzınız attıkça koku da etrafa yayılacaktır. Bilek, boyun, dizlerin arkası, ayak bilekleri, dirsek içleri parfüm için iyi noktalardır.

EDT DEĞİL EDP PARFÜM KULLANIN

Cildinize EDT parfüm yerine EDP parfüm kullanın. EDP parfümler kalıcılığı çok daha fazla olan parfümlerdir.

CİLDİNİZİ NEMLENDİRMEDEN PARFÜM KULLANMAYIN

Cildinizi nemlendirmeden önce parfüm kullanmayın. Cildinizi bir kremle nemlendirdikten sonra parfüm sıkın. Bu yöntemle birlikte daha fazla kalıcılık elde edebilirsiniz. Ciltte artan yağ oranı, parfümün kalıcılığını sağlar.

PARFÜMÜNÜZÜ NEM ALAN BÖLGELERDE SAKLAMAYIN

Kullandığınız parfümünüzü banyoya ya da pencere kenarına bırakmayın. Nemli bölgelerde kalan parfüm zamanla kokunun yok olmasına sebep olur. Bu nedenle serin ve kuru yerde parfüm saklamak çok daha faydalıdır.

Peki, Parfümler Nasıl Kalıcı Hâle Getiriliyor Hiç Merak Ettiniz mi?

Parfümlerin kalıcı olmasını sağlayan madde Ambergris adı verilen “Balina Kusmuğu” sayesindedir. Ambergris adı verilen maddenin parfümleri kalıcı yapmasının yanı sıra kokuda veren bir maddedir. Bu madde ayrıştırılarak parfümlerin kalıcı etki sağlaması için ham madde olarak kullanılır.

balinakuytukoseparfum

1 Kilosu 100 Binlerce Lira Değerinde Olan Balina Kusmuğu (Ambergris) Nedir?

Balinanın midesini kılçık kemiklerinden korumak için ürettiği, zamanla sert bir hâle gelen ve birleşip yumrulaşmasıyla birlikte bir süre sonrasında dışkı veya kusmuğuyla dışarı attığı, özellikle değeri yüksek parfümlerin koku kalıcılığı için arındırılıp kullanılan bir maddedir.

Ambergris üretim öncesi kötü bir koku versede, belli aşamalardan geçtikten sonra tazeleyici güçlü bir kimyasala dönüştürülüyor. Kimyasala dönüştürüldükten sonra ise değerinde oldukça artış gösteriliyor.

Ambergris doğal olarak üretime giren bir maddedir ve parfümler için büyük rol oynamaktadır. Aynı zamanda kimyasal reaksiyonlar ile kuvvet taşımakta oluşuyla birlikte sentetik üretimde de baş gösteriyor. Görünüşü gri ve siyahımsı bir renk olan ambergris parfümün kalıcı kokusunu oluşturuyor.

Parfümlerde bulunan “Ambergris” adı verilen bu madde sayesinde koku daha kalıcı bir hâle getiriliyor. Bu sebeple parfüm fiyatlarında da oldukça artış görünüyor.

Türkiye’de Balina mevcut mu?

Türkiye sularında görülen 5 balina çeşidi vardır. Bunlar: ‘Kaşalot’, denizlerin tazısı olarak bilinen ‘Uzun Balina’, kavgacı olarak bilinen ‘Küvier’, en meraklı olan ‘Minke’ ve nadir görülen ‘Mesoplodon’dur.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.