Kitlesel Yok Oluş Nedir? 3 Büyük Kitlesel Yok Oluş

0 73

Uzmanlara göre kitlesel yok oluş olayı, dünyamızdaki bir çok canlı türünün doğal bir felaket nedeniyle yok olmasını anlamına gelir.

Kitlesel Yok Oluş Nedir? 3 Büyük Kitlesel Yok Oluş

Uzun bir süre önce yani 500 milyon yıldan fazla bir süre önce Kambriyen patlaması olarak bilinen olay sırasında bir çok canlı türü ortaya çıktı. Günümüze kadar bitki ve hayvan ırkını tehdit eden beş yıkıcı olay meydana geldi altıncısı ise günümüzde beklenmekte. Bilim insanları kitlesel yok oluş üzerindeki  çalışmalarını sürdürmekte. Bir türü kaybettiğimizde insanlıkta kaybolmakla karşı karşıya kalıyor. Çünkü bir tür kaybedildiğinde sonsuza dek gider. Geri döndürme gibi bir durum olmaz. Bilim insanları bu olası tehlikeye karşı önlem çalışmalarını sürdürüyor.

Altmış altı milyon yıl kadar önce dinozorlar için sonun başlangıcı oldu ve Yucatan yarımadası kıyılarına bir meteor çarptı. İklim değişikliği kaçınılmaz olarak devam ediyor. Araştırmacılar dinozorları yok eden beş yıkıcı olay sonrasında insanlara seslendi ve altıncı bir büyük yıkım tehlikesi ile karşı karşıyayız. Bu sorunun kaynağı insanlardır. İnsanların doğayı tahrib etmesi deniz sineğinin yok olmasına neden olmuştur. Özelikle son yıllarda türlerde görülen azalma sayısı bir çok nesli tükenmeye mecbur bırakıyor. Tüm insanlığın ortak sorunu bu. Çeşitli zaman dilimlerinde çeşitli kitlesel yok oluşlar meydana gelmiştir. Örneğin Ordovisyen yok oluşu,  Permiyen yok oluşu, Triyas yok oluşu gibi.

Kitlesel Yok Oluş Nedir? 3 Büyük Kitlesel Yok Oluş

Ordovisyen yok oluşu

Ordovisyen Dönem, Paleozoik zamanın ikinci alt bölümü olarak Ordovisyen kayaç sistemlerinin oluştuğu jeolojik zaman dilimidir. Günümüzden 485.4 milyon yıl önce başlayıp 443.8 milyon yıl önce sona erdiği kabul edilir. Yaşanan bir buzul çağının yok oluşlardan sorumlu olduğuna dair görüşler mevcut.  

Permiyen yok oluşu

251.5 milyon yıl kadar önce meydana gelmiş paleozoik ve mezozik dönemlerin haricinde Permiyen ve Triyas jeolojik dönemleri arasında geçişi başlatan kitlesel yok oluşa deniyor. Karada bulunan omurgalıların %70 den fazlası zarar görmüştür. Neredeyse tüm türler yok olmuştur.  

Triyas yok oluşu

Araştırmalara göre Triyas yok oluşundan iklim değişiklikleri, sel felaketleri ve bir asteroid sorumlu. Çok sayıda deniz sürüngenleri, bazı büyük amfibiler, resifleri oluşturan bir çok canlı ve çok sayıda yumuşakça da dahil olmak üzere pek çok hayvanın ölümüne sebep olan bu yok oluş, gerçekleştiği dönemdeki bütün türlerin neredeyse yarısını haritadan sildi.  

Önümüzdeki gelecekte Triyas, Permiyen, Ordovisyen gibi herhangi bir kitlesel yok oluş olup olmayacağı ise merak konusu.  

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.