Günümüzün En Çok Kazandıran 13 Meslek Grubu

0 65

En çok kazanan meslekler hangileridir? Meslek seçimininde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Hangi meslek geleceğe yönelik? İşte Detaylar…

Meslek seçimi hayatımızı büyük ölçüde etkileyen faktörlerdendir. Seçtiğimiz meslekler karakteristik özelliklerimizi, ilgi alanlarımızı, bakış açılarımızı yansıtmakla kalmaz, hayata hangi pencereden baktığımızı da belirler. Özellikle üniversite sınavının yaklaştığı dönemlerde meslekler ve kazandırdığı miktarlar çok daha fazla ilgi görmektedir. Biz de bu yazımızda sizler için günümüzün en çok para kazandıran, yüksek maaşlı mesleklerini araştırıp sunduk. Tabii ki önemli olan sevdiğiniz, ilgi duyduğunuz işi yapmaktır bunu unutmayın. Çünkü meslekler uzun süreli yapacağınız ve severek yapmanız gereken işlerdir. Severek yaparsanız bu bir hobiye dönüşebilir. En çok kazanan meslekler hangileridir? Hazırsanız anlatmaya başlayalım.

mesleklerkytksee
  1. YouTuberlar
  2. Noterler
  3. Uzman Doktorlar
  4. Diş Hekimleri
  5. Pilotlar
  6. Yazılım Mühendisleri ve Yazılımcılar
  7. Petrol Mühendisleri
  8. Profesörler
  9. Avukatlar
  10. Diyetisyenlik
  11. Veterinerlik
  12. Eczacılık
  13. IT Yöneticileri

1. YouTuberlar

Son dönemlerde oldukça popüler olan eğlence sektöründe yerini almış YouTuberlık, günümüzün en popüler meslekleri arasındadır. YouTuber olmak için en az 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir. YouTuberlar eğlence, bilgi gibi bir çok sektöre hizmet ederler.

1.1 YouTuberlar nasıl para kazanıyor?

Reklamcılık geliri: Görüntülü, yer paylaşımlı ve video reklamlardan reklam geliri elde edersiniz.

Kanal üyelikleri: Üyeleriniz, sunduğunuz özel ayrıcalıklar karşılığında her ay düzenli olarak ödeme yapar.

Ürün rafı: Hayranlarınız, izleme sayfalarınızda gösterilen resmî markalı ürünlere göz atabilir ve bu ürünleri satın alabilir.

YouTubekuytukose

Süper Chat ve Süper Etiketler: Hayranlarınız, sohbet akışlarında kendi mesajlarını öne çıkarmak için ödeme yapar.

YouTube Premium Geliri: YouTube Premium aboneleri içeriğinizi izlediğinde, ödedikleri abonelik ücretinden pay alırsınız.

1.2 YouTuberlar ne kadar kazanır?

Business Insider, 1 milyon izlenmeye sahip videolara sahip YouTuber’larla konuştu. Aylık kazanç, içerik türüne ve izleyici kitlesine bağlı olarak yaklaşık üç bin 400 ile 40 bin dolar arasında değişti.

2. Noterler

Noter; hukuki anlamda güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkları önlemek amacıyla, yapılan işlemleri belgelerle somutlaştıran ve kanunlara uygun hale getiren kişiler olarak tanımlanabilir. Noterler, evraklara resmiyet kazandırır ve tebligat işlerinden sorumludur.

noterkuytukose

Noter maaşı ortalama olarak 40.000 TL’dir. Bu rakam, ikinci sınıf noterlerin kazandığı miktardır. Üçüncü sınıf noterler daha az kazanır ve onların maaşları ortalama olarak 25.000 TL seviyelerindedir. Birinci sınıf noterlerin maaşı ise 80.000 TL seviyelerindedir.

3. Uzman Doktorlar

Türkiye’de yıllardır sık tercih edilen en popüler mesleklerden biri tabii ki doktorluktur. 6 yıllık Tıp Fakültesi eğitiminden sonra TUS (Tıpta Uzmanlık Sınavı) ile uzmanlık alanları belirlenir. Uzman doktorlar özel sektörde ya da devlet hastanelerinde çalışabilir.

meslekler

Tıpta pek çok uzmanlık alanı olan sektör vardır. Doktorlar bu sınava girip geçerli puanlar alarak ilgili fakültelerde yeniden eğitim görür ve bu eğitimin sonunda uzman olmaya hak kazanır. Doktorlar, uzmanlık alanlarına göre farklılık göstermek şartıyla ayda en az 12 000 TL maaş alırlar.

4. Diş Hekimleri

Üniversitelerin Diş Hekimliği Fakültesinden mezun olan kişiler, diş hekimi olmaya hak kazanırlar. Bu kişiler de tıpkı doktorlar ya da avukatlar gibi özel olarak kendi iş yerlerini açabilir ya da devlet kurumlarında çalışabilir. Maaşlar da bu doğrultuda değişkenlik gösterir.

dishekimikuytukose

Mesleğe yeni başlayan bir diş hekimi 8 bin 250 TL maaş alırken meslekte 10 yıl deneyimli olan bir diş hekimi 9 bin 550 TL maaş alır. Meslekte 15 yıl deneyimli olan bir diş hekimi 10 bin 700 TL maaş alır.

5. Pilotlar

Pilotlar, Türkiye’de ve Dünyada en yüksek maaşlara sahip kişiler olarak bilinirler. Pilot olmayı düşünen kişiler, özel pilotluk eğitimi alarak, üniversitelerin pilotaj bölümünü seçerek işe başlayabilir. Bu meslekte de maaşlar çalışılan firmaya göre değişim gösterir. Bu alana ilgisi olan mutlaka peşinden gitmelidir.

uçakpilotkuytukose

Pilotlar bir ay içerisinde maksimum 14 gün çalışırlar ve ayda en az 20.000 TL maaşları vardır. Pilotlar ayda en az 20 bin alırken en fazla 60 bin alırlar.

6. Yazılım Mühendisleri ve Yazılımcılar

Günümüzde en popüler mesleklerden biri olan Yazılım Mühendisliği ya da Yazılımcılık, Dünyada da hızla büyümeye devam ediyor. Günümüzün popüler meslekleri arasındayken aynı zamanda gelecekte ölmeyecek meslekler arasındadır.

Çocuklarımızı yazılım öğren diye zorluyoruz. Hiç de haksız sayılmayız aslında çünkü yazılım dünyası gerçekten geleceğe ve bugüne dair en rövanşta bulunan meslekler arasında.

yazılımmuh.kuytukose

6.1 Yazılım Mühendisleri Ne Kadar Kazanır?

Teknolojinin hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldiği günümüzde yazılım işine de ihtiyaç çoktur. Devlet kurumlarında çalışan yazılım mühendisi maaşları 12.000 TL den başlamaktadır. Tabi bu oranlar tecrübeniz arttıkça değişir. Özel sektör yazılım mühendisi maaşları 10.000 – 30.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Almanya’da ise çalıştığınız firmaya ve tecrübenize göre yazılım mühendisi maaşları yıllık 45.000 € – 80.000 € aralığında değişmektedir.

7. Petrol Mühendisleri

Petrol, dünyanın en büyük zenginlik kaynaklarından biri olarak biliniyor ve her geçen gün çok daha fazla değer kazanıyor. Durum böyle olunca petrol mühendislerine de ihtiyaç artıyor. Petrol mühendisi olmak için üniversitede bu alanla ilgili lisans eğitimi almak gerekiyor.

petrolmuhkuytukose

Petrol mühendisleri, petrol işletme yerlerine sahip ülkelerde çalışıyorlar ve maaşları bu alanlara göre değişim gösteriyor. Ülkemizde petrol mühendislerinin maaşı ayda 100 ile 150 bin lira arasında değişiyor.

8. Profesörler

Bu listede yer alan bir başka meslek dalı ise profesörlük oluyor. Üniversitelerin bölümlerinde lisans eğitimi aldıktan sonra yüksek lisans ve doktorayı tamamlayan kişiler, tezlerini jüriye sunarak kabul ettirmeye çalışırlar. Kabul gören tezler, başarılı olur, doktorayı bitiren kişiler de üniversitelerdeki kadrolara göre araştırma görevlisi olarak ilgili fakültelerde yer alırlar. Ülkemizde yeni yapılan zamlarla birlikte profesörlerin maaşları 13 bin 936 TL’den 18 bin 186 TL’ye çıkarıldı.

profesörkuytukose

9. Avukatlar

Avukatlık mesleği de tıpkı doktorluk mesleği gibi çok para kazandıran mesleklerden biridir. Avukatlar, 5 yıl Hukuk Fakültesinde eğitim gördükten sonra 1 yıl meslek stajı yaparlar ve ruhsat alarak mesleklerine başlarlar. Bu meslek de özel sektörde çalışabilir. Kamuda çalışan avukatların maaşı ayda 8,600 TL ile başlar.

avukathukukkuytukose

Aavukatların çok büyük bir bölümü kendi bürolarını kurar ve bu şekilde hizmet verir. Bu durumda maaşlar sabit kalmaz ve ayda 40.000-50.000 TL’ye kadar çıkabilir.

10. Diyetisyenlik

Diyet yapmak son zamanlarda sağlıktan daha çok popüler kültür halini aldı. Etrafımızda diyet yapan bu durumu sağlıklı devam ettiremeyen insanlara rastlarız. Bu sebeple diyetisyenlik de popüler mesleklerden biri haline geldi. Beslenme ve diyetetik bölümünden mezun olan kişiler, meslek hayatına direkt başlayabilir.

diyetisyenkuytukose

Diyetisyenler isterlerse kendi iş yerlerini açabilir, isterse de özel hastanelerde ya da kamu kuruluşlarında çalışabilir. Uzman olarak diyetisyenlik yapan kişilerin maaşları 7.000 TL ile 14,570 TL arasında farklılık göstermektedir. Özel sektörde ki ortalama uzman maaşları ise 8,300 TL ‘dir.

11. Veterinerlik

Popüler mesleklerden biri olan veterinerler sevimli hayvan dostlarımızı iyileştirip, tedavi ederler. Veterinerlik bölümü 5 yıllık lisans bölümüdür. Veterinerlik eğitimlerini başarıyla tamamlayan öğrencilere “Veteriner Hekim” unvanı verilir.

veterinerlikkuytukoss

Özel olarak klinik açabilen veterinerler ayda yaklaşık 9 bin TL kazanıyor. Tabi bu maaş tedavi ettikleri hayvanlara göre ve çalışma süresine göre değişim de gösteriyor. Veteriner bölümü mezunları tercih etmeleri halinde ve gerekli yeterlilikleri sağlamaları durumunda isterlerse akademisyenlik mesleğini de tercih edebilirler.

12. Eczacılık

Yıllardır ülkemizin en gözde mesleklerinden biri olan eczacılık da listede yer alıyor. Eczacı, doktor ve diğer sağlık profesyonelleri tarafından reçete edilen ilaçları hazırlayıp satmak ve hastalara ilaç kullanımı hakkında bilgi vermekle sorumludur.

eczacilikkuytukose

Üniversitede eczacılık fakültesinde 5 yıl eğitim alan herkes eczacı olabiliyor. Bu kişiler kendi eczanelerini açarak hizmet veriyorlar. Eğer bir eczacı kendi iş yerinde değil bir başkasının eczanesinde çalışırsa maaş da değişim gösteriyor. Ayda 4 ile 5 bin TL arasında maaş alıyorlar.

13. IT Yöneticileri

Information Technology kelimesinin kısaltması olarak kullanılan IT, bilişim teknolojileri anlamına geliyor. IT uzmanları, sanallaştırma, işletim sistemleri, aygıt yönetim, yazılım geliştirme ihtiyaçlarını karşılamak üzere çalışıyorlar. IT uzmanı görevi büyük veri merkezleri veya şirketlerin bilişim sistemini ayakta tutması gereken personeldir. Şirketlerin bilgisayar ağları, sistem, yazılım, iletişim ve güvenlik gibi tüm unsurları IT uzmanı yönetir.

ıtyoneticisikuytukose

Ülkemizde ve dünyada en çok para kazandıran mesleklerden biri olarak biliniyor. Devlet kurumları veya büyük ölçekli özel firmaların veri merkezlerinde çalışan IT uzmanları, 5 – 6 bin TL ila 25 bin TL arasında değişen maaşlar alırlar.Bu mesleği yapabilmek için yazılım mühendisliği, yönetim bilişim sistemleri, bilgisayar mühendisliği, bilişim teknolojileri gibi bölümlerde eğitim görmek gerekiyor. Bunun yanı sıra kurslarda eğitim alarak da IT uzmanı olmanız mümkündür.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.